Fra føl til fravænningsklar

Alt det med opblokning før foling, tænker jeg, at der er så mange andre sider med gode forklaringer og beretninger der kan hjælpe med. Derfor tænker jeg, at vi springer direkte til det nyfødte føl.

Dog vil jeg lige nævne, at heste i flere måneder op til foling har plukveer. Hvis du installerer et videokamera og holder øje med hoppen ved siden af fjernsyns-livet, vil du hurtigt danne dig et billede af hoppens vaner og mønstre. Hun får typisk plukveer på omkring samme tidspunkter og ligger ned i nogenlunde samme tidsintervaller.

Ved at overvåge din hoppe vil du hurtigt kunne se ændringer i hendes adfærd op til foling. Du vil derfor også kunne planlægge, hvornår du går i stalden og aftenfodrer, så du ikke forstyrrer en hoppe, som ligger og har lidt små ondt. For mig er det vigtigt, at livet på boks op til foling er roligt, at hoppen har sit eget rum. Derfor skal det respekteres, hvornår hun er klar på aftensmad og hygge, og hvornår hun har behov for at være sig selv. Nok om hopper der er tæt på foling, nu til føluddannelsen.


Vi foretrækker at få føl tidligt på året. Det giver os mulighed for at håndtere føllet i en længere og mere intensiv periode, end hvis de bliver lukket direkte ud på sommergræs. Vores ideelle føl sæson strækker sig fra start februar-slut marts. Men vi hører også om mange, som får maj-juniføl og som er glade for det. Så det er helt sikkert en smagssag.


Det nyfødte føl

Føllet er født. Jeg vil altid anbefale, at man blander sig så lidt som muligt. Jeg har lært over tid, at føllet nok selv skal finde patten. Det skal den måske have nogle timer til, uanset hvad, er den bedst til at gøre det uden hjælp. Med mindre hoppen er så begejstret, at hun vil have føllet foran sig hele tiden, eller at hoppen har så ondt, at hun ikke lader den sutte. Jeg oplever sjældent, at hoppen ikke lader føllet patte, trods smerter ved et spændt stål (stålet kaldes af mange et yver).

Det at finde ud af at stå på sine ben kan tage rigtig lang tid. Jeg kan godt lide, at føllet forholdsvist hurtigt kommer på benene, så den har masser af energi til at finde patten. Hvis føllet ikke er oppe og stå efter 4 timer, så går jeg ind og rejser det. Derefter lader jeg føllet finde balancen selv og må rejse det en gang til, hvis det skulle være uheldig at falde. Jeg oplever, at efter at have rejst føllet og det har fundet balancen, kan det efterfølgende selv ligge sig og rejse sig uden de helt store udfordringer. Så jeg mener ikke, at jeg har udskudt problemet med, at det skal lære at rejse sig. Jeg vil gerne have, at føllet har pattet indenfor 8 timer. Indtil da forholder jeg mig roligt og afventende.

Vi har mor og føl ude for at stække ben indenfor det første halve døgn. Første dag bare løs sammen med mor og en støttende hånd på numsen af føllet. Der er ikke så meget gang i så unge føl, så det er let at håndtere i forhold til, hvad der venter om et par uger.
De efterfølgende dage er det handy at have en træindhegning til føllet, da det endnu ikke kan se elhegn. Elhegnet sætter vi først til, når føllet kan se detaljer. Det er lidt synd at blive straffet for noget, man ikke kan se endnu.

Vi starter allerede fra dag to med at give føllet grime på. Udover det skal føllet selvfølgelig dagligt røres ved alle steder. Start i det små med bare at blive gode venner med føllet og derefter så pil og find de gode kløsteder. Accepter for en periode at føllet vil nusse igen, pas på dig selv. Brug eventuelt en flad hånd til at lade det nusse tilbage. Husk også at pille i ører, hage, mave, kønsdele med videre, så får du senere en dejlig hest, som accepterer berøring overalt.

Vi har grime og tov i føllet hver dag, når hoppen bliver trukket til og fra fold. Føllet skal dog ikke trækkes i den forstand, men må godt engang imellem mærke, at tovet ikke kun er slapt. Før og siden skal vi jo til det. Intensiver men kun når føllet trækker dig fremad. Det er ikke dig, der skal trække føllet. Undgå at du kommer til at trække, så føllet spænder imod og vil trække bagud. Den teknik skal du nok nå til før eller siden.

Føllet er nu vant til dig, ’den hyggelige kløpind’, den er vant til at få grime på og af, og at der er et træk, når den trækker i dig, fordi den vil med sin mor. Føllet er måske blevet omkring 14 dage gammelt nu, og tiden er kommet til, at den skal lære modtrykket den anden vej.

Lær føllet at acceptere tryk

Hos os har vi fundet en teknik, som vi er rigtig glade for. Vi binder føllet op ved siden af sin mor i en gummistrop. Det geniale med gummistroppen er, at jo mere føllet trækker, jo strammere bliver modtrykket, og så snart føllet giver efter, giver stroppen også efter. Det er ikke meningen, at føllet skal ase og masse, at den skal stejle, slå sig eller te sig. Det er okay, at den strækker halsen og trækker let, men ingen panik. Hvis føllet viser tegn på den mindste fortvivlelse, så vær der til at støtte den på numsen. Gør det lidt hyggeligt, når først den slapper af eller bliver distraheret, så mindskes trykket, og belønningen sker prompte med mindsket tryk. Vi ønsker ingen dårlig oplevelse for føllet eller nakkeskader på de bløde dele.

Husk altid at grimen skal ligge lige bag ørene og ikke ned af halsen.

Leg og stimuler

Husk gerne at aktivere føllet. Det kan du blandt andet gøre med diverse legetøj til store hunde, spade uden hank, grene, at tænde en bil i nærheden eller at køre med traktor eller ATV i nærheden. Det stimulerer føllet og hjælper den til at blive et åbent og nysgerrigt væsen. Når du leger med føllet, så pas på dig selv, når den forsøger at kravle over dig, når du knæler for den. Forsøger føllet at bukke mod dig, er du nødt til at skubbe den væk, eller klap med flad hånd, så bliver den forskrækket. Derved lærer den, at det gør man ikke ved mennesker. Efter du har forskrækket føllet, skal du lige sikre dig, at I stadig er gode venner.

Fodring

Med hensyn til foder. Vi fodre altid i balje på gulvet, fra føllet er et par dage gammelt. Hoppen vil spise sit foder, og føllet vil blive opmærksom på det og med tiden smage lidt på det. Føl kan godt lide at smage på ting, så som græsset, grene, legetøj og så videre. Det er helt naturligt, og jo mere føllet kan smage des bedre. Kan du give foder til hoppen med mange smagsindtryk, så er det også nemmere at få den unge plag til at spise, hvad du måtte tilbyde den efter fravænning. Som så mange andre børn er føl og plage kræsne, og føllet vil lære, at det mor spiser, er ok.

Vi fodrer aldrig på føl, før den nærmer sig fravænning, men at føllet spiser sin mors mad er helt okay. Alt hvad føllet har brug for er mælkebaren og græsmarken.

Det unge teenageføl

Når føllet er nogle måneder gammelt og er tryg i flokken med andre heste, er det tid til at lære føllet at være uden sin mor. Det kan starte med, at du tager hoppen ind på stald først, og derefter henter føllet ind til hende. De få minutter vil give en god start på læringen at være uden mor. Du kan, når føllet er vant til at blive efterladt og derefter hentet, trække tiden mere og mere.

Husk på at føllet jo ikke er alene, men er sammen med flokken og de heste, den kender. Du vil inden længe kunne tage på ridetur med et føl, der er hjemme og venter, mens mor får et afbræk. Den største bonus ved denne taktik er dog, at når føllet engang skal fravænnes, kan det gøres på en nænsom måde, for den er i forvejen vant til at mor kan være væk i nogle timer. Inden fravænning kan du, hvis du syntes, lade føllet stå i sin egen boks, og hoppen eller føllets bedste ven stå ved siden af om natten. Det giver dog noget af et pres på stålet, som ikke længere bliver tømt regelmæssigt, så vær opmærksom på betændelse, og hvor spændt hun bliver af det.

Når du har opnået fuld tillid fra føllet og det er omkring 1,5-2 måneder, kan du begynde at skubbe dets mule væk, når det vil nusse tilbage. Du kan også komme med en dyb lyd lige inden du skubber mulen væk, et ah!, Nej! Eller lignende som ikke er en velkomstlyd. Får det fat i dig, og du klapper den en på mulen med flad hånd, vil den heller ikke dø af det. Det er igen mest overraskelsen og lyden, der skræmmer den mere, end at det gør ondt på føllet. Det er vigtigt, at du siger fra overfor bid, og du må afveje, hvis det er nødvendigt at give den et klap. Jeg må lige minde om, at vi ikke er dyremishandlere, men opdrager føllet til at være sikker omkring mennesker. Det er vigtigt at unghesten lærer at der er forskel på heste og mennesker. Jeg vil tro at det at få 4000 volt i hovedet, når det skal lære strøm at kende er noget værre.

Den første trailertur

Inden 6-7 måneds alderen skal føllet også lære at blive læsset. Øv og leg med føllet, inden længe vil du kunne trække den helt op i traileren. Hvis du da ikke kan det allerede første gang du prøver. Det at kunne læsses sammen med mor er en super grunduddannelse af føllet. Kør korte ture med begge, hvor føllet er løst (husk at låse fordøren på traileren), og hoppen er bundet i begge sider. Først når føllet er ved at være fravænningsklar eller meget selvstændigt, vil jeg anbefale skillerum.

Med hensyn til trailer træningen vil det være godt at tage føllet eller den unge plag med i byen. Tag hoppe og føl med på skuer, i skoven, på boks for en nat hos en veninde, eller hvad man måtte have af ideer.

Man kan selvfølgelig ikke forvente, at hesten aldrig nogensinde bliver stresset, men så længe det er kontrolleret stress, og at processen er god uden voldsomheder, med skraben og vandren, så er der ingen grund til panik. Bliver det for meget, så hjælp hesten eventuelt ved at binde den op og giv adgang til et hønet. Det kan nogle gange godt hjælpe dem til at falde lidt ned. Ofte når vi er i byen med vores, står de langt roligere i deres trailer end i en fremmed boks. Men nogle gange er der bare behov for, at hesten også lærer at hvile i sig selv, når den er nye steder. Det vil du blive langt gladere for.

Her til slut vil jeg håbe, at du har fået nogle tips og tricks, nogle ideer, eller at læsestoffet har givet dig anledning til at reflektere over, hvordan du ønsker at opdrage og lære dit unge føl at vokse med opgaverne. Det er vigtigt at pointere, at arbejdet med den unge hest kun lige er begyndt. Bemærk også at ungheste helt naturligt har ups and downs. Jeg oplever ofte, at unghesten, som er din bedste ven, en morgen kigger mistroisk på dig og er tøvende. Det er helt naturligt, og den periode skal den nok komme over. Du skal bare vise dig fra din bedste side, men husk også at sige til og fra.