Welsh Cob hvad, hvor og hvordan?

Indholdsfortegnelse

Derfor må du eje en welsh cob

Welsh cob er som chokolade, kaffe eller smøger. Når man først har været der, så er de svært at give slip og mange welsh mennesker er endt med at investere i flere af slagsen. Et stykke chokolade er som bekendt sjældent nok.

Stor Personlighed

Welsh cob’en har stor personlighed som du vil elske, den er underholdende, intelligent, ukompliceret, åben og ærlig. Den er modig og selvstændig, fortæller du ikke din welsh hvad dagsordnen er, så finder den gerne selv en løsning. Welsh’en kan være en diva, føle sig lidt royal, men også din bedste ven.

Den forventer du er nærværende, ‘ hvis du ikke er sammen med mig, så finder jeg bare på noget andet’.

Sundhed og sind

Det er ikke en hest du skal være bange for går i stykker, den er solid og stabil på benene. Skulle det ske den laver et western slide eller snubler, så rejser den sig op igen. Ingen skade sket. Ingen typiske seneskader, ingen typiske aveanlæg for mus. Hos welsh cobs er forfangenhed ikke et stort problem og det samme gælder sommereksem.

Da der er indflydelse af andet raceblod i welshen, kan du få den med flere forskellige grader af temperament, alt efter hvad der passer bedst til dig. Nogle welsh er mere varme/kolde end andre.

Generelt er welsh cob en opmærksom, cool og nysgerrig hest. Den er som regel jordnær. Af temperament ligger den mellem den typiske hotte araber og den rolige belgier.

Så bliver den underskønne araber hest for varm til dig? Og bliver belgieren for kedelig? Så er welsh cob helt sikkert være noget for dig.

En welsh cob indeholder også det velkendte ‘tænd-sluk’ gen. Har du ikke hørt om det? Så betyder det at du kan piske en stemning op, din welsh vil løbe rundt med høj haleføring og vise sine drage egenskaber frem, med fnysen fra næseboerne og højt løftet pretty-face, hvorefter den igen sætter af og næsten flyver henover landskabet.

Efter du er færdig med at blærer dig overfor dine hestevenner med din underskønne hests gangformåen og humør, kan du lægge pisken og hente din welsh. Din cob vil da være helt rolig og fattet, festen er slut, den vil ikke fortsætte i det høje gear. Tænd…. sluk.

En anden fordel med welsh er, at du ikke skal have dårlig samvittighed over at du ikke får rørt den regelmæssigt. Du kan lade din welsh stå i flere måneder eller år, uden at få den redet og får du lyst til en ridetur, er det ikke nødvendigt med longering først. Nej, du sætter dig blot i sadlen og rider dig en tur.

Familiehest

Den er en skøn familiehest. Hvis du har en Welsh af godt temperament kan du trygt lade dine børn lege mellem dens ben.

Welshen er stærk nok til at bære og lade sig ride af både voksne og børn. 
Mange er overraskede over at du som voksen kan ride en cob, mens ingen stiller spørgsmål til en voksen på en islænder, som typisk er mellem 135-147 i stang. Welsh cobs er typisk mellem 145-156 i stang. og er mindst lige så stærk i sin overlinje som Islænderen, derudover har du også både dybde og bredde, så du har noget at lægge dine ben til. 

I forbindelse med foreningslivet via welshponyer.dk og Mountain & Moorland foreningen, er der er et væld af muligheder for familiens cob. For både voksne og børn er der flere forskellige typer af rideklasser, hvor der ikke kræves de helt store dressuregenskaber. Børnene kan blandt andet ride leading rein klasser, hvor de bliver “trukket” rundt af mor under bedømmelsen. Udstillinger og dyrskuer er en mulighed for hele familien. Generelt kan welsh bruges til alle disipliner, den er en sublim all-around hest. 

Welsh cob

Hvad er Sec. D

Hvad skal du have for en welsh? Skal det være en sec. B eller en sec. D, kender du forskellen på de forskellige sektioner?

Sectionerne fortæller noget om race karakteristika og højde på ponyen. 

  • Welsh Mountain. Sec A. 
    Maks. 122 cm. i stang. 
  • Welsh Pony. Sec. B. 
    Maks. 137 cm. i stang.
  • Welsh pony af cob type. Sec. C. 
    Maks 137 cm. i stang. 
  • Welsh Cob. Sec. D. 
    Over 137 cm. i stang.
  • Welsh Partbred. WPBR. 
    Welsh krydsning, med minimum 12,50% welsh-blod. 

Sec. A og Sec. B har samme standartbeskrivelse og Sec. C og Sec. D har samme standartbeskrivelse. Når det så er sagt er det ikke hele sandheden, for der knytter sig et par ekstra ord til de enkelte sectioner. 

Der er ingen standartbeskrivelse for WPBR, men der ønskes stor vægt på brugsegenskaber. 

Du kan læse mere om standartbeskrivelserne på WPCS hjemmeside her.

Typevarianter

Som så mange andre racer, taler man om moderne og gammeldags type.

Oprindeligt har flere racer haft indflydelse på welshen. Det er blandt andet araber, engelsk fuldblod, hackney, og yorkshire coach horse (Kørehest), Norfolk Roaster (en race på basis af araber og yorkshire blod, minder om nutidens hackney). 

Welshen er også blevet krydset med blandt andet shire, for at skabe tunge og stærke heste. Derfor ses der udspaltninger som ikke er ønskelige med romernæse, grov kodebehåring og tung uenergisk bevægelse.

I daglig tale har vi to typevarianter. Vi taler om den engelske welsh og Cardigan cob’en.

– Den engelske welsh cob har mere luft under sig og er måske lidt mere hestet i sin statur.

– Cardigan cob’en er mere jordbunden, den er dyb som den er bred og har karakter af pony.

Skal jeg starte ud med et føl?

Mange danskere håber og drømmer om at købe en voksen og rideklar welsh cob. 

Desværre er der ikke mange i den ridedygtige alder til salg, simpelthen fordi at ejerene af welsh cobs bliver så glade for deres dyr at de ikke udbydes til salg. 

welsh cob

Vi har hørt flere lede i flere år efter den rigtige ridecob, hvorefter man til sidst indser, at det kan være en større udfordring end først antaget og derfor anskaffer sig et føl. Men er det nu også så slemt? Ved fravænning af føllet er det allerede 6-12 måneder gammelt, tre år går som bekendt hurtigt.

Men hvad kan du så lave med føllet, hvis ren forkælelse og klap ikke er nok til at holde dig og dit føl i gang?

Du kunne overveje at udstille føllet til de utallige shows der afholdes i welsh pony & Cob avlen i Danmark, samt i Mountain & moorland regi.

Du vil opdage at welshfolket er nogle utrolig søde mennesker, der er ikke meget snobberi og vi anser os selv (altså welsh folket) for at være gode til at hjælpe, hygge og inkludere nye mennesker i vores fællesskab. Så hvis du ikke bliver afhængig af at udstille, så bliver du måske afhængig af at hænge ud sammen med os andre.

Du kan gå nogle ture med dit føl, tage det med til stranden, gå med til fælles-rideture eller træne trailerture, så du får en god og stabil hest til køreturene i fremtiden. Men du kan selvfølgelig også vælge at lade føllet gå og hygge sig på folden med sine kammerater, indtil tilridning nærmer sig. Det tager welsh’en ikke spor skade af.

Se vores blog for hjælp til klargøring til shows og generelle lærings videoer.

Welsh cob fra Stutteri Adlais

Har du en Adlais pony i tankerne? eller overvejer du at erhverve dig en cob fra os? Hvad kan du så forvente at få?

Vi på stutteriet foretrækker typevarianten med pony karakter.

I vores avl evaluere vi altid på føl, ungdyr og voksne Adlais cobs for at sikre en kvalitet vi kan stå inde for.

Der findes et menneske til alle typer hest, derfor er det vigtigt for os at lære føllets natur godt at kende. Derved kan vi bedst afstemme fremtidige styrker og svagheder. Vi vurdere på om føllets natur og eksteriør vil egne sig til for eksempel kørsel, western eller dressur, om temperamentet vil egne sig til børn, begyndere eller erfarne.

Vores avl bærer nøje præg af de linier som føllet er skabt af. Vi ved at mange har fokus på hingsten til afkommet, men vi mener at hoppen i den grad bør have samme opmærksomhed, udover at hun bidrager med 50 % af genmaterialet så er hun læremester for sit føl indtil fravænning.

Vores prioriteter

Man finder aldrig en perfekt hest uden fejl, der vil altid være et eller andet man kan gøre bedre, men man kan som avler have nogle mål, nogle krav, noget man kan tilgive og noget som ikke tilgives. 

Her på stutteriet har vi særligt fokus på god kvalitet  og holdbarhed.

Hvad er så god kvalitet og holdbarhed? Gennem årene har vi haft mange tanker og holdninger til hvad welsh typen indeholder udover racebeskrivelsen og hvilke værdier vi vægter højere end andet.

Vores helt store fokus i vores avlsarbejde er:

1.) Et godt, roligt og fornuftigt sind er alfa omega for os. Vi plejer at sige at vi skal kunne lade et barn rende rundt mellem hestene, uden at være bange for at barnet kommer til skade. Vi har gennem tiderne haft de smukkeste welsh cobs men som hurtigt er solgt videre, da de ikke bestod temperament-delen hos os. Et godt temperament er langt vigtigere for os, end at dyrene kan løfte halen højt og vise travbevægelse der får enhvers kæbe til at falde.

2.) Vi ønsker ponypræg hos vores cobs. Et kønt hovede og en god dybde og bredde som klæder den voksne rytter. 

3.) En velrejst, velvinklet og korrekt ansat hals og front, der med lethed kan søge ned og arbejde for rytterens hånd. Der er mange heste derude med ufleksible og uhensigtsmæssigt båret halse, hvilket giver meget besvær for både hest og rytter.  

4.) En stærk ryg og overlinje. Nej tak til hverken svajrykkede eller overbyggede heste. 

5.) Lige bevægelser og stærke hove. Nej tak til flettende bevægelser eller rotering i ledene (vinkeri) under gang. 

Vores hoppelinier stammer primært fra Abergavenny stutteriet, beliggende i Wales. Vi har kendt familien gennem mange år og har stor respekt for deres avlsarbejde som på ingen måde har været snæversynet. Til linierne har vi heller aldrig haft en forfangen hest eller solgt et afkom, som har været forfangen (7-9-13) 

Hingstelinier vi elsker at se i stamtavlen er blandt andet: Derwen Railway Express, Cippyn Real Magic og deres fælles far Nebo Black Magic. Trevallion Picasso med flere.

Vores mål er selvfølgelig at fremme avlen, med det bedste avlsmateriale både hvad angår eksteriør og sind, det er et langsommeligt og hårdt arbejde, men det betaler sig at være kritisk og grundig.

I 2018 blev i æret med titlen ‘årets avler’ af Welsh Pony & Cob avlen i Danmark.

For os er det vigtigt, at du føler at du får en lille bid af himlen, når du tager en Adlais pony med dig hjem. Ud over vores høje niveau i vores avl, så vi giver føllet de bedste betingelser for at være en god ridehest senere i livet. 

Føllets læring

Vi foretrækker at få vores føl fra slut februar til slut april, idet at vi ønsker at få føllene godt håndteret inden de kommer på sommerfold. 

Hos os lærer føllet i sine første levemåneder at få grime på hver dag, føllet lærer at blive pillet ved overalt på kroppen, inklusiv de områder vi mennesker ellers sjældent piller ved. 

Vi lærer føllet at få løftet ben, blive bundet, trukket med og langt de fleste føl har været ude at køre trailer med mor flere gange inden de er gamle nok til at blive fravænnet. Vi har ikke en eneste cob på matriklen der ikke frivilligt læsses i trailer og vi har aldrig oplevet trailerlæsning som et problem. Vi hjælper altid føllene med at få en god oplevelse sammen med mor, senere sammen med en støttepædagog som giver en god basis for at den unge hest selv evner at agere som støttepædagog for andre føl og unge.  

Vi oplever ved udstillinger, at hestene oftest føler større tryghed i traileren, end ved en lejet boks. Fordelen med boks kan være at give hesten en på opleveren, som også er god træning.  

På stutteriet bliver føllet vant til ATV, da der dagligt køres med ATV til, fra og igennem foldene. Derudover er der meget jagt i området, så vores heste er generelt helt okay med nytårsaften ude. 

Fravænning

Der er mange måder at fravænne på og man skal gøre det som man selv finder rigtigst.

Før i tiden har vi praktiseret “Nænsom fravænning” ved at tage alle føl fra deres mødre samtidig. Det yngste føl i flokken vil være minimum seks måneder gammelt og vurderet klar og moden nok til at kunne håndtere en fravænning.

Vi har da givet følflokken en moden hoppe til at passe på dem og guide dem.

Føllenes mødre, vil være på en fold som går helt op af føllenes fold, der er blot en tråd imellem dem, hvilket giver et savn af at stå op ad mor og patte, men ikke et traume for ‘hvor er mor’. For hun er jo lige her ved min side, men jeg kan ikke komme ind til hende.

Nye studier* sætter dog spørgsmålstegn til den måde avlere generelt fravænner føl på.

Derfor har vi på stutteriet fra 2022 forsøgt os med en ny praksis, hvor den moderhoppen selv får lov at fravænne sit føl. Ud fra studierne, skulle hoppen fravænne føllet når det er mellem 8-11 måneder, hvilket også holdte stik i 2022 forsøget.

Føllet bliver da gradvist løsrevet fra sin mor, som stadig er i samme indhegning og giver føllet tryghed uden at ville lade føllet patte. Føllet bliver da mere og mere selvstændigt, uden traumer og med et mave/tarmsystem der er mere udviklet og klar på at leve et langt og sundt liv, kontra en tvungen fravænning hvor føllet måske ikke fysisk er helt klar på at skulle forholde sig til fravær af mælk, (som på dette tidspunkt er ca. hver anden time i døgnet) eller mentalt er klar på at slippe sin tryghed hos mor.

Studier viser endvidere at hoppen ikke tager skade af at føllene går i længere hos hende, så det kan kun i sjældne tilfælde bruges som argument for indgribende fravænning. Vi forventer os gode erfaringer af vores nye måde at tænke fravænning på og vores erfaringer vil være et tilbud til fremtidige købere af vores føl, hvor der kan aftales individuelle behov og ønsker for føllet ud fra dets fysiske og mentale niveau.

Domestic Foal Weaning: Need for Re-Thinking Breeding Practices?

Læs meget mere om vores føls læring og gode råd, i vores guide fra føl til fravænningsklar.

Registrering og pasning

Føl fra Adlais bliver registreret hos SEGES.

Føllet er passet med barfodstrimning.

Vi vaccinere ikke årgangens føl, da det er en tilbagevendende udgift, med en stor grad af planlægning ud fra tidspunktet føllet er født, sammenholdt med andre føl og de årlige vacciner fra den resterende flok.

Hos os på stutteri Adlais bruger vi hestenettets standartkontrakt ved salg af vores føl. 

Er du nysgerrig på hvad vi har til salg lige nu? Så kig forbi vores salgsliste.

Du er også velkommen til at kontakte os og fortælle os hvilke ønsker du har for din fremtidige welsh cob. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev og være først til generelle nyheder, nye salgsdyr og blogindlæg.

Køb af welsh

Når du investere dit liv i en welsh cob får du så meget tilbage. 

I dag bliver danske welsh cobs registreret hos SEGES, men før Brexit blev mange registreret hos moderforbundet WPCS i Wales. 

Import

Der har været stor interesse i import af welsh cobs fra Storbritanien. Kulturen omkring heste i Danmark og Wales er meget forskellig. Derfor skal man holde sig for øje, at det kan være en meget rå hest man får hjem fra Storbritannien.  Der har måske ikke været fokus på korrekt fodring, beskæring samt generel håndtering af hesten. 

Der er selvfølgelig også stor forskel på håndteringen af heste herhjemme i Danmark. Derfor giver det god mening at møde avlerne af det dyr man påtænker at investere i og møde hesten, så man får en fornemmelse af om det er det rigtige match. I skal trods alt bruge mange timer og år sammen. 

Er man ude og se på føl er det også en god ide at se og fornemme moderen til føllet. Nok har hingsten bidraget med 50 % af genmaterialet, men det er moderen af føllet der opdrager og imprægnere føllet med genkendelige særheder 😉

Welsh Cob

Baggrund

Ninett & Michael Gulddal, indehaver af stutteri Adlais med avl af Welsh Cobs siden 2008. 

Ved siden af avlen, har vi hjulpet mange begyndere med klargøring af deres Welsh Ponyer, det har givet anledning til at udgive flere ‘How to’ videoer og nu også en test af showshine. Materialet skulle gerne give gode fif og triks til forberedelsen før show/udstilling.

Find dem i bloggen og kom gerne med konstruktiv kritik eller indput til nye tossede ideer eller læringsvideoer.  

Hvis du kan lide artiklen, så del den gerne med andre. 

Del artiklen

Welsh Cob

Leder du efter din bedste ven?

Clara Nilsson og Adlais Lady Sybil er uadskillelige. 

Clara købte Sybil som føl i 2017. I dag rider de rundt i Sveriges skønne natur. 

Welsh Cob

Bliv rig på oplevelser med welsh cob

Welsh cob’en er en fantastisk all-around ridehest. Ud over daglig ridning og sjælehygge, hvad så med at tage en tur i skoven, på stranden, tag med på udstillinger og dyrskuer og nyd fællesskabet med andre welsh folk.